fbpx
Egészségügy Megye

Elkezdődött a HPV elleni védőoltások beadása.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján szereplő információk szerint eddig 20.000, méhnyakrák elleni oltóanyagot osztottak ki a közegészségügyi igazgatóságoknak. A közbeszerzési eljárás nyomán létrejött 4 éves szerződésben a nyertes cég vállalta, hogy az igényeknek megfelelően akár 2.100.000 vakcinát is biztosít.

Maros megyében 721 oltóanyagot juttattak el a családorvosi rendelőkbe, ez a 2017-2018-ban, megye szinten igényelt vakcinák számának felel meg – mondta el a marosvasarhelyiek.ro-nak a Maros megyei Közegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője, dr. Gabrieal Ujfalean.

Ingyenes védoltásra jogosult minden 11 és 14 év közötti romániai lány. Első körben azokat oltják be akik 2017-2018 -ban nyújtottak be erre vonatkozó kérvényt a családorvosuknál.

A minisztérium azért bánik most óvatosabban az oltóanyagok vásárlásával és kiosztásával, mert néhány évvel ezelőtt nagyszabású kampány részeként jelentős mennyiségű vakcinát szereztek be, majd miután abban az évben egy erős védőoltás ellenes mozgalom alakult, nagyon sok anyagot meg kellett semmisíteniük.

A fejlett országokban már évekkel ezelőtt bevezették a fiatal lányok és egyes országokban a fiúk HPV elleni oltását. Először ez Ausztráliában történt meg, ahol a méhnyakrákok előfordulása és az ebből fakadó halálozás az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent. Számos európai ország, köztük Ausztria, Németország hamar csatlakozott a programokhoz, ott ezek azóta is sikeresen folynak. Az alkalmazott vakcinák biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, ezt elsősorban a méhnyakrák kialakulásának megelőzése vonatkozásában vizsgálták. A WHO folyamatosan nyomon követi a vakcinák biztonságosságát, 2017-es jelentésében a HPV elleni oltóanyagok biztonságosságát „kiemelkedően jónak” minősítette.

Ajánlott bejegyzések

Vincze: emberáldozattal jár a medveállomány túlszaporulása

Noémi

Ne dobja ki, adományozza az állatkertnek!

Noémi

Angyal Karaván Marosvásárhelyen

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben