fbpx
Megye Szociális

Állás lenne, érdeklődő alig

Egyre nagyobb az igény a szakmunkások és a szakképzetlen munkaerő iránt, mégis egyre kevesebb az érdeklődő. Az építőiparban van a legnagyobb gond, miközben százával vállalnak külföldön munkát a román állampolgárok. Majdnem minden üzlet ajtaján „személyzetet keresünk” felirat látható, és más megyéből kell vegyészmérnököket hozzon az Azomures is. Mindezt annak ellenére, hogy a városban van ilyen jellegű képzés.

A Tanügy Minisztérium a „Mesterség tesz különbözővé” jelszóval próbálja népszerűbbé tenni a szakiskolai képzést. Főleg a végzős gimnazisták számára szerveznek tájékoztatókat, a szak- és duális oktatás előnyeire hívva fel a figyelmet . A Maros megyei tanfelügyelőség kampányában bevonják a cégeket is. Az intézmény vezetői szerint úgy lehet igazán vonzóvá tenni egy mesterséget, ha a pályaválasztás előtt állók belekóstolhatnak abba, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Több oka lehet annak, hogy kevesen választanak szakiskolát. Egyrészt a megbélyegzéstől való félelem, egyes pedagógusok „motiválási” eszköze: „ha nem tanulsz, csak a … szakiskolába fogsz bejutni”, másfelől a társadalmi nyomás.

A Munkaügyi Hivatal által felkínált állások között sok a szakemberek és szakképzetlennek számára kínálkozó lehetőség. Az érdektelenség miatt azonban a cégek kénytelenek a külföldi munkaerő-piacon keresni szakembereket.

A Tanügy Minisztérium tájékoztató kampánya a Mesterségek Napján, március 11-én zárul. További információt az www.alegetidrumul.ro és www.edu.ro honlapokon találnak. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Bögözi Attila: a változás nem varázspálca a jó tündér kezében

Rákóczi Kinga

Bravúros műtét a marosvásárhelyi szívsebészeten

Rákóczi Kinga

Ma helyezik örök nyugalomra id. Borbély Zoltánt, a Marosvásárhelyi Rádió egykori szerkesztőjét

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben