fbpx
Életmód Közélet

Több sebből vérzik a Poklos-parti biciklis projekt!

A marosvásárhelyi tanács termében megrendezett nyílvános vitán, a korai, délelőtt 10 órai kezdési időpont ellenére közel félszázan tartották fontosnak megjelenni, érdemben vitázni egy olyan kerékpársáv projektről, amely megszavazását elhalasztotta a városi önkormányzat. Az egyik indok éppen a nyílvános vita megszervezésének elmaradása volt.

A helyszínen több civil szervezet, kerékpáros érdekvédelmi közösség, illetve naponta aktívan bicikliző jelent meg.

Már a projekt bemutatásán hatalmas felháborodást és ugyanakkor derültséget váltott ki az a bejelentés, mely szerint a parkolósávok tervezett helyén jelenleg parkoló gépkocsik, a terv megvalósulása után ugyanott állomásozhatnának, de időkeretekbe korlátozva – azaz az ott lakók parkolási gondjait ez a projekt csak még inkább megnehezítené.


Kiderült, olyan személy készítette a tervezetet, aki – saját bevallása szerint – szinte soha sem ült kerékpáron.

A jelenlévők ugyanakkor azt is kifogásolták, hogy miért van a Poklos patak mindkét partjára kétirányú bicikliút tervezve, és ez még csak egy kisebbik probléma, ugyanis a tervezetben különálló szakaszként jelent meg, nem mint egy átfogó kerékpáros úthálózat része, amely mobilitási tervet több, mint két éve szavazta meg az önkormányzat.


Ugyanennek egyenes következménye, hogy egyáltalán nem vették figyelembe a később esetleg megvalósuló, a mobilitási tervben szereplő kerékpáros csomópontokat. Számoltak-e azzal, hogy mi lesz a forgalmas kerékpáros csomópontoknál, ahol a mobilitási terv szerint két vagy több  kerékpárút találkozik? – hangzott el a kérdés, melyre nem volt válasz.
A tervezők azt sem tudták, hogy a kerékpársávot az alternatív közlekedés számára, vagy kikapcsolódásra szánták? – ugyanis egy erre vonatkozó kérdésre sem érkezett egyértelmű magyarázat.


Ugyanakkor a jelenlévők teljesen fölöslegesnek tartják azt, hogy a tervezett 2-3 km bicikli úthoz, egy kerékpárkölcsönzőt is beterveztek, ráadásul nem a modernkori technikai kivitelezéssel, azaz okostelefonos applikációval, vagy mágneskártyával, hanem egy-vagy több alkalmazottal.

A számos kérdést felvető projekt egyik ösztönzője, a polgármester tanácsadója, arra kérte a kifogásokat megfogalmazókat, hogy minden észrevételt küldjenek el neki írásban.
Amennyiben ezt a közvitát a projekt elkészítése előtt szervezték volna meg, egy lépéssel közelebb állnánk a bicikliút-hálózat megvalósításához… (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Elmarad a hétvégi férfi kosármeccs!

zkadar

173 évvel ezelőtt végezték ki az aradi vértanúkat

krakoczi

Átadták a visszahelyezett „ballont”!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben