fbpx
Életmód Flekken Közélet

Délelőtt kerékpárutak, délután parkolás!

Beszéljük meg! – a Marosvásárhelyi Rádióban egy ésszerűbb várostervezésről

Délelőtt még a városházán kerül sor közvitára a Poklos-patak melletti kerékpár-sávokról, délután már a parkolásról lehet értekezni a Rádióban.

Marosvásárhelyen és a várossal összenőtt településeken 2016-ban mintegy 88.000 gépkocsit tartottak nyilván, és ez a szám azóta látványosan növekedett. Ezzel szemben 2020-ban 30000 parkolóhely létezik a városban. Tehát mintegy 60000 autó parkolása nincs megoldva – hívja fel a figyelmet meghívójában a közszolgálati rádió.

A nyugati trendekkel ellentétben, nálunk rohamosan nő a gépkocsik száma, és kevesen használnak közszállítást, vagy alternatív közlekedési módszereket. Mindenki számára egyértelmű, hogy a parkolóhelyek hiánya egyre nagyobb problémát fog jelenteni. Új parkolóhelyek kialakítására a következő lehetőségek léteznek: horizontálisan terjeszkedni, azaz további közterületet/zöldövezetet alakítanak át parkolókká, illetve vertikálisan, azaz mély-, illetve emeletes garázsok megépítése, de nem csak a város központi részeiben, hanem a lakónegyedekben is. Továbbá az új tömbházak tervezésekor már figyelembe kellene venni, hogy egy átlagos család két gépkocsival rendelkezik. Ezeket a parkolókat pedig a tömbházon belül kellene kialakítani. A horizontális terjeszkedés parkok, játszóterek, sportpályák felszámolását jelenti. Ez miért jó nekünk?

Kedden délután 6 órától nyitott vitaműsorra várják az érdeklődőket a Marosvásárhelyi Rádió stúdiótermébe. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Aláírták a Maros megyei Ludas-Mezőgerebenes térség vízhálózatának fejlesztésére vonatkozó finanszírozási szerződést

Karessz

Máris visszatérhetnek a viszonteladók a piacokra!

zkadar

Az idény első és utolsó hokitornája Marosvásárhelyen

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben