fbpx
Közélet Szociális

Csőd szélén az Alpha Transilvana

A polgármesteri hivatal nemtörődömsége miatt az Alapítvány lehúzhatja a rolót a nappali foglalkoztató központ ajtaján. A városvezetés több százezer lejes adósságot halmozott fel az Alpha Transilvana-val szemben aminek egyenes következménye az, hogy napokon belül fizetésképtelenné válik az alapítvány.

A tervek szerint ma kellett volna tárgyalóasztalhoz ülniük a feleknek, de a hivatal szociális igazgatója nem ért rá, így a találkozót elhalasztották. Az Alpha Transilvana vezetője, dr. Lupsa Alexandru a Marosvásárhelyi Rádiónak ma azt nyilatkozta, hogy mivel az eddigi költségeket egy tetemes bankkölcsönből fizették, és a városvezetés nem utalja a támogatást, be kell zárniuk a központot és elbocsátaniuk az alkalmazottak. A személyzet mellett a nagy vesztesek azok a családok akik súlyosan fogyatékos hozzátartozóikkal járnak ebbe a foglalkoztató központba.

A szociális tevékenységet felvállaló civilszervezetek folyamatosan pénzhiánnyal küszködnek, hiszen „láthatatlan” kéz kénye – kedve szerint írják alá a csekkeket. A hivatal nemrég létrejött szociális igazgatóságának vezetője várja a zöld utat. Ez a jóváhagyás pedig általában tanácsülések előtt néhány órával érkezik, ha érkezik. A Gyulafehérvári Caritas igazgatója, Ludescher László a marosvasarhelyiek.ro – nak elmondta, legutóbb a múlt heti tanácsülés előtt utalt a városvezetés némi pénzt nekik: a tavaly decemberi elmaradást.

A civilszervezetek nem tudnak előre tervezni, tanácshatározat van, kifizetés alig – tudtuk meg Koreck Máriától a Divers Egyesület elnökétől. Mint mondta, a hivatal együttműködési szerződéseket köt, de a számlát nem havi rendszerességgel, hanem alkalmanként egyenlíti (ha egyenlíti). A szociális tevékenységet folytató akreditált szervezeteknek azzal is vesződniük kell, hogy magyarázzák a hivatalnoknak, hogy ha valamilyen okból (pl. betegség miatt) kevesebb foglalkoztatottal dolgoznak, ne létszám szerint fizessenek. A villanyt és a fűtést kevesebb jelenlévő esetén is használni kell. Marad a bizonytalanság és a keserűség – mondja Koreck Mária. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Január 14-ig lehet tanulmányozni a kombinát külső vészhelyzeti tervét!

zkadar

Rendőrváros Marosvásárhely?

zkadar

Kifizetődő és veszteséges járatok egy csomagban

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben