fbpx
Életmód Nagyvilág

Tovább nőtt Románia gépkocsiparkja

6,9 százalékkal hozzávetőlegesen nyolcmillióra nőtt tavaly a Romániában közlekedő autók száma – közölte hétfőn a Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete. Az egyesület által közölt számok a gépkocsik beíratásáért és a jogosítványok kibocsátásáért felelős igazgatóság adataira alapoznak, amelyek szerint 2019-ben 7 százalékkal, azaz 606.163 személyautóval bővült a hazai gépkocsipark.

Haszonjárművekből 80.895 darabot jegyeztek be 2019-ben, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző esztendőhöz mérten. Ugyanakkor tavaly mintegy 132.000 gépjárművet vontak ki használatból, ezek közül 95 ezer autóbontókba került.

Az egyesület közleménye arra is rámutat, hogy az ország gépkocsiparkjának mintegy 86 százalékát kitevő személyautók szegmensében a legnagyobb arányú növekedést a legfeljebb két évvel ezelőtt gyártott járművek, valamint a 3 és 5 év közötti járművek esetében jegyezték. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy nagyszámú új autót jegyeztek be tavaly, hanem annak is, hogy jelentős számú, mintegy 51 ezer, öt évnél fiatalabb használt jármű került használatba – magyarázza a szakhatóság, hangsúlyozva, hogy a hazai gépkocsiparkba tavaly bekerült új vagy használt személyautók 35 százaléka 5 évesnél fiatalabb.

A 16 évnél régebbi gépjárművek száma 2018-hoz képest 14,3 százalékkal csökkent tavaly, de még így is a romániai autók egynegyedét teszik ki – szögezi még le a közlemény. (forrás: Agerpres)

Ajánlott bejegyzések

Pénteken nyit a Művész mozi

Rákóczi Kinga

Filmek a hosszú napokra

Karessz

Lesz VIBE, online!

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben