fbpx
Életmód Szociális

Elsősegélynyújtási praktikákat mutattak be a Bernády házban

fotó: részlet dr. Turucz Emília bemutatójából

Dr. Turucz Emília sürgősségi szakorvos tartott előadást a gyerekeknél és felnőtteknél alkalmazható elsősegélynyújtási praktikákról.

A szakorvos az európai újraélesztési társaság akkreditált kiképző tanára. Az előadó kihangsúlyozta, hogy az általa elmondott információk megfelelnek az európai reszuszcitációs, újraélesztési társaság ajánlásainak. A szakorvos elsősegélynyújtási tanfolyamokon használatos babákkal illusztrálta, hogy miként is kell helyesen szívmasszázst és lélegeztetést adni egy olyan felnőttnek vagy gyereknek, aki nem lélegzik és leállt a szíve. A legfontosabb tudnivaló, hogy 30 mellkasi nyomást követően kétszer fújunk be levegőt az eszméletlen állapotban található betegnek, és ezt addig próbáljuk csinálni, amíg megérkezik a mentő vagy bármilyen szakképzett segítség.

Nagyon fontos, egyszerű dolgok, alaplépés, megnézem, hogy van-e valami veszély, közelítek, rászólok, megrázom, nem reagál, a következő kérdésem lélegzik-e vagy nem, ehhez ki kell egy kicsit egyenesíteni a légutakat, hogy megtudjam állapítani, 10 másodpercig nem lélegzik, azonnal segítséget hívok s elkezdem a szívmasszázst, lélegeztetést, 30:2-vel ez az alap. Ha sikerül megjegyezni, hogy gyerekeknél ez 15:2 és plusz jó, ha előtte megpróbálom, mielőtt a segítséget hívom, megpróbálom én egy percig újraéleszteni, nagyon rendben van, de ha nem, gyerekeknél is ugyanúgy mehet a 30:2-vel, minél hamarabb, minél folyamatosabban és minél hamarabb hívjunk segítséget ” – összegezte az előadáson elhangzottakat az orvos.

Az előadásra főként fiatal párok vagy anyukák érkeztek, azonban ezeken a tanfolyamokon, rövid bemutatókon azért is érdemes részt venni, mert bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy megmentheti egy embertársa életét, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy az elsősegélynyújtás megduplázza, sőt akár megtriplázza a túlélés esélyét azoknál a betegeknél, akiknek a szívleállást követően azonnal elkezdték a szívmasszázst és lélegeztetést. Az előadást a Védem, a Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete szervezte.

Ajánlott bejegyzések

Mélyszegénységben élő családok számára gyűjtenek adományokat

Rákóczi Kinga

Tanácsi határozat: 3 millió lej a megelőzésre

zkadar

Az egyetemisták segítettek az ünnepi díszítésben

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben