fbpx
Megye

Lezajlottak a választások a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar tagozatán

A legfőbb döntéshozó testületekbe – a szenátusba és a kari tanácsba – összesen 23 magyar oktató került be. Az egyetem szenátusának volt alelnöke, dr. Szabó Béla orvosprofesszor a Kari Tanácsba került be. 

Az egyetem szenátusba 18 oktató jelöltette magát, közülük kellett megválasztani 9 személy. A 78 szavazati joggal rendelkező oktató közül 57-en jelentek meg a szavazáson, 55-en adtak le érvényes szavazatot. A szenátusba bejutottak dr. Mezei Tibor, dr. Szilágyi Tibor, dr. Szász János, dr. Orbán Kis Károly, dr. Székely Edit, dr. Horváth Emőke, dr.Túros János, dr. Kovács Judit és dr. Török Árpád. Közülük néhányan – Szász József, Szilágyi Tibor, Orbán Kis Károly és Török Árpád – eddig is tagjai voltak a szenátusnak, a többiek újak. A Kari Tanácsba 14 magyar oktató vesz részt, név szerint dr. Mezei Tibor, dr. Dénes Loránd, dr. Szilágyi Tibor, dr. Orbán Kis Károly, dr. Szász József, dr. Túros János, dr. Székely Edit, dr. Szabó Béla, dr. Ábrám Zoltán, dr. Kiss Szilárd, dr. Horváth Emőke, dr. Kovács Judit, dr. Török Árpád és dr. Kelemen Piroska.

A Kari Tanács elsősorban az orvosi egyetem dolgaival foglalkozik, más döntésekhez a szenátus beleegyezése is szükséges. Dr. Szabó Béla, professzor, az egyetem szenátusának volt tagja elmondta, az elmúlt ciklusban kijutott az egyetemnek rendesen: egyesítették a két felsőoktatási intézményt, csökkentették a beiskolázási keretet, nevet adtak az összevont egyetemnek, azonos tételek és pontozás alapján vizsgáztak a román, magyar és angol tagozatos diákok, ennél már csak jobb lehet, adott hangot reményének dr. Szabó Béla. Várhatóan két hét múlva választják meg a szenátus elnökét, aki majd kinevezi az alelnökeit is.

Ajánlott bejegyzések

Már csak a beiktatásra várnak

krakoczi

Óvatosan a vízzel! Van, ahol már korlátozzák a vízfogyasztást

Szász Cs. Emese

Sikeres oltáskampány az ortodox székesegyháznál

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben