fbpx
Közélet

10 ezer lej büntetés Floreának

Ingzsebből fizeti?

A Diszkriminációellene Tanács szerdán, egyhangú szavazással azaz 7 szavazattal döntött úgy, hogy Marosvásárhely polgármesterét, Dorin Florea-t 10 000 lejre bünteti amiatt a kijelentése miatt, amivel a gyermekvállalást a polgárok szociális, vagyis vagyoni helyzetéhez kötné. A Diszkriminációellenes Tanács elnöke beidézte a polgármestert erre az ülésre, azonban Dorin Florea nem tett eleget a meghívásnak, álláspontját levélben ismertette.

A Diszkriminációellenes Tanács közleményét román nyelven alább olvashatják:

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).
Colegiul director constată că, în conformitate cu legislația în vigoare, se sancționează penal relele tratamente aplicate minorului, inclusiv de către părinți (punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului se sancționează cu închisoare de la 3 la 7 ani), totodată Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului protejează copiii împotriva abuzului sau neglijenței.
Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză.
Trebuie precizat și faptul că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european. Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților.
La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”

Ajánlott bejegyzések

Szerdán 10 órakor megszólalnak a szirénák

krakoczi

Októberig fogadják a Szülőföldön magyarul támogatás igényléseit

krakoczi

Románia Csillaga érdemrenddel tüntetik ki Markó Bélát

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben