fbpx
Közélet Megye Szociális

Parlamenti összegzést tartott a két Maros megyei szenátor

Közös sajtótájékoztatón ismertették a tavalyi év megvalósításait Császár Károly és Novák Zoltán Maros megyei szenátorok.

Novák Zoltán szenátor elmondta, hogy a 2019-es év politikailag egy nagyon aktív év volt, ugyanis Európai Parlamenti és államelnöki választások is voltak, ugyanakkor a politikai krízis mellett kellett tevékenykedniük, így nehéz volt eredményeket elérni, többséget szerezni bizonyos kezdeményezésekhez, de így is eredményesnek mondható a két szenátor és az RMDSZ szempontjából a tavalyi év.

Novák hangsúlyozta, hogy a kisebbségi politikusoknak nemcsak a törvényhozói munkára kell koncentrálniuk, hanem a közösségi munkát is előtérbe kell helyezniük. A két szenátor közösen szervezett magyar, román és matek konzultációt a nyolcadikos diákok számára Maros megye öt városában, de több egyetemista, középiskolás és nyugdíjas csoportot láttak vendégül Bukarestben is, akik így közelebbről is megismerhették a szenátorok munkáját.

Novák a legfontosabb eredmények között emlegette, hogy sikerült kötelezővé tenni az óvodai oktatást, csökkentették a diákok óraszámát és elérték, hogy kisebbségi osztályokat nem szüntethetnek meg előzetes konzultáció nélkül. Ugyanakkor sikerült azt is kiharcolniuk a szülői szövetség kezdeményezése nyomán, hogy a vokacionális (zene és sport) iskolákban a kisebbségi diákoknak 42-43 óráról 37-38 órára csökkenjen a heti óraszám.

Császár Károly szenátor elmondta, hogy a tavalyi év elején egy prioritási listát állított össze, amelyben a tulajdonjogi problémák jogorvoslata és a medve-kérdés megoldása szerepelt kiemelt helyen. Sikerült elérnünk, hogy a ház körüli beltelkek, udvarok, kertek visszaszolgáltatására, telekelésére vonatkozó határidőt teljesen eltörölje a parlament. A szenátor arról is beszélt, hogy a prefektúrák alárendeltségébe tartozó megyei földosztó bizottságok akadályozzák a telekeléshez szükséges okiratcsomók leadását, így elérték, hogy a kataszteri hivatalnál egyenesen lehet telekelni a szóban forgó földeket. Azt szeretné elérni, hogy Maros megyében a következő években ne legyen egyetlen olyan ház, kert, telek, amelynek ne lenne rendezve a tulajdonjoga.

Császár szerint fontos, hogy elérték azt, hogy amennyiben a visszaszolgáltatási hatóság nem tudja természetben visszaadni az ingatlant, akkor a kártérítési határozatot mostmár nem csak a bukaresti fellebbviteli bíróságon támadhatják meg az emberek, hanem a lakhelyükhöz vagy a vitatott telekhez legközelebb eső bíróságon is.

Császár Károly szenátor hangsúlyozta, hogy elérték azt is, hogy kordában lehessen tartani a medveszaporulatot. Ugyanakkor módosították a vadak által okozott károkra vonatkozó törvényt is, így a minisztériumnak ezentúl 30 napon belül kötelessége megtérítenie a károkat. Egy fontos újítás, hogy a törvény kimondja: nem a gazda kötelessége, hogy őrizze a földjét.

A két szenátor elmondta, az idei évben is azon fognak dolgozni, hogy emberközelibb, gördülékenyebb ügyintézést valósítsanak meg a szavazók, állampolgárok számára.

Ajánlott bejegyzések

A várba költözik az alternatív Könyvvásár

krakoczi

Koszorúztak a város napján

zkadar

A sokéves átlagnál melegebb lesz az idő augusztus első felében

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben