fbpx
Kultúra Megye

2020-as Ezüstfenyő díjazottak

A Maros megyei RMDSZ 2020-as Ezüstfenyő-díjazottja, Jakab István Maros-Mezőségi református esperes. Idén 18. alkalommal fejezték ki elismerésüket azoknak, akik kitartóan, önzetlenül szolgálják az erdélyi magyar közösséget az élet különböző területein.

Az RMDSZ Ezüstfenyő-díjazottjai önzetlen közszolgálatot végeztek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, munkájukkal az erdélyi magyar közösséget erősítették. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről az Ezüstfenyő-díj egy erkölcsi elismerés, amellyel köszönetüket fejezik ki ezért a munkáért. A díj megalapításakor, ezelőtt tizenegy évvel azt tűzték ki célul, hogy mindazokat, akik a szülőföld megőrzésén, értékeink megmentésén dolgoznak díjban részesülnek.

Jakab   István,   1970.   január   30 -án   született   a   Kolozs   megyei nagyközségben,   Széken,   ahonnan   a   szép   magyar   szót,   a   néphagyomány iránti elkötelezettségét, puritán  kegyességét és   református vallásosságát, szorgalmát, és építőkedvét örökölte-tanulta.  Iskoláit Kolozsváron végezte.1988-ban   érettségizett   a   Báthory   István   Elméleti   Líceumban,   ahol műveltségét alapozta meg. Református lelkipásztori hivatást választva   az Egyetemi Fokú Egységes Protestáns Teológiai Intézetben szerzett oklevelet. Pályafutását   1994-ben   kezdte   helyettes   lelkipásztorként   a magyar fodorházai,   ördögkeresztúri,   kisesküllői   reformátusgyülekezetekben.   Felszentelése   után   1995   és   1997   között   a   kolozsvári Bulgária   telepi   Református   Egyházközségben   végzett   segédlelkészi szolgálatot.   1997   októberétől   a   galambodi   Református   Egyházközség lelkipásztora. Már kezdő lelkipásztorként házasságot kötött, amelyet Isten három nagyszerű, tehetséges és istenfélő gyerekkel áldott meg. Vallástanár felesége   Edit,   méltó   segítő   társa   az   egyházi   szolgálatban   és   a   közéleti szereplésben.

2017-ben Jakab István esperes indítványozta és szervezte Kató Béla püspök úrral együtt a Reformáció 500. évfordulójának marosvásárhelyi nagy rendezvényét, amelyre meghívta Balogh Zoltán református lelkészt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt tárcavezetőjét és szellemi példaképét Steinbach József Dunántúli püspököt, az ünnepség főszónokát. Örökre emlékezetes marad a magyar reformátusok méltóságteljes felvonulása a marosvásárhelyi Vártemplomtól a városi Sportcsarnokban tartott Reformációi istentiszteletre. Ugyanabban az évben hívta meg lelkipásztorának a Maros megyei Udvarfalvi Református Egyházközség, ahol jó ízléssel és igényességgel irányítja a templom és környezetének teljes felújítását.

2018-ban újraválasztották az esperesi tisztségre és nemcsak jó pásztorként áll gyülekezetében, de igyekszik lelki közösséggé kovácsolni az egyházmegyéje lelkipásztorait, azok családjait és a rábízott 29 gyülekezetben a fiatal házasok, keresztény vállalkozók, a presbiteri szövetség, nőszövetség, a vallástanárok, az ifjúság és a vallásórák gyerekeinek csoportjait.

Igyekszik Isten Igéjét képviselni az erdélyi magyar közéletben és jó kapcsolatot ápol mindazokkal, akik magyarságunk megmaradásáért fáradoznak. Szeretettel, de határozottsággal képviseli a keresztyénértékeket. Sokrétű, másokat is lelkesítő tevékenységével jeles magyar állami és erdélyi közéleti elismerések kitüntetettje.

Fotó: RMDSZ Maros megyei szervezet facebook oldala


Ajánlott bejegyzések

„Méterenként” épül az autópályánk

zkadar

Helyére került az Erdélyi iskola szoborcsoport

Szász Cs. Emese

Szeptember közepén lesz az Európa-bajnokság!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben