fbpx
Sport

Sikeres marosvásárhelyi edzők

Sikeres évet zárt tavaly több olyan, Marosvásárhelyen született egykori sportoló, aki időközben elismert edző lett külföldön. Az általuk irányított klubcsapatok jó eredményeket értek el bajnokságban, belföldi kupasorozatban.

Marosvásárhely minden idők legismertebb és legsikeresebb edzője, Bölöni László – aki valamikor az AS Armata, a Steaua és a válogatott labdarúgója is volt – jelenleg a belga Royal Antwerpen csapatával a 4. helyről várja a tavaszi folytatást (a Club Brugge az első 49 ponttal, míg a következő három pozíción az egyaránt 39 pontos Sporting Charleroi, Gent és Royal Antwerpen osztozik), emellett a Belga Kupa elődöntőjében is érdekelt, egyik játékosa, a kongói Dieumerci Mbokani pedig 14 góllal vezeti a góllövőlistát.

A 67. életévében járó szakember a második szezonját tölti Belgiumban, a 2018-2019-es idényben az újdonsült élvonalbeli együttessel a negyedik helyen zárta a bajnokságot, emellett az Európa-ligába is bejuttatta az alakulatot (a klub huszonöt év után tért vissza a nemzetközi porondra), majd a szezon végén az év harmadik legjobb edzőjeként nevesítették.

Bölöni már eddig is sokat letett az asztalra külföldön mint futballedző, hiszen volt már belga bajnok 2009-ben (Standard de Liege), portugál bajnok és kupagyőztes, valamint szuperkupagyőztes 2002-ben (Sporting), belga szuperkupagyőztes 2008-ban és 2009-ben (Standard de Liege), Öböl-kupa-győztes 2007-ben (al-Dzsazira), a francia másodosztály bajnoka 1998-ban (A. S. Nancy), de Románia válogatottját is irányította (2000-2001-ben), 2009-ben pedig az Év Edzőjének választották Belgiumban.

A 35 éves Csizmadia Csaba – aki egykor a Ferencváros, a Lombard Pápa és az osztrák Mattersburg csapatának volt hátvédje – 2018-ban akasztotta szögre a futballcsukát, de már abban az évben átvette a Merkantil Bank Ligában (magyar másodosztályú labdarúgó-bajnokság) szereplő Budafok LC irányítását. A 16. helyen zárták a bajnokságot, így a csapat megmenekült a kieséstől, és teljesítette a vezetőség által kitűzött célt. A 2019-2020-as idény őszi szezonjában Csizi vezetésével a Budafok eddig kiválóan szerepelt: a 2. helyről várja a folytatást, négy ponttal van lemaradva a listavezető MTK-tól, viszont 7 pont távolságra van a harmadik Gyirmóttól, így esélye van feljutni az élvonalba (az első kettő folytathatja az élvonalban), ahol a piros-fekete együttes csak egyszer szerepelt – tova az 1945-1946-os idényben…

Ugyancsak sikeres szezonja volt a 48 éves Májeri Zoltánnak, a marosvásárhelyi férfikézilabda minden idők legsikeresebb képviselőjének, aki a TV Endingen férfiegyüttesével a 2018-2019-es évad végén feljutott a svájci élvonalba, ráadásul csapata úgy nyerte meg a második ligát (Nationalliga B), hogy zsinórban 18 győzelmet ért el, és ezzel új rekordot állított fel Svájcban. Májeri – aki többek közt a tunéziai Club Africaine, a francia Mulhouse és Besancon, aztán a Győri Rába ETO, a macedón VV Tikes Kavarci, az izlandi Fram Reykjavík, a kuvaiti Szulibihat, az ukrán ZTR Zaporozsje, a német VfL Potsdam, majd a svájci Grasshopers Amiticia Zürich, aztán a dán Aarhus M/THY Handbold MT együtteseinél kézilabdázott kapusként – 2018. január 1-jétől kötött két és fél éves szerződést a TV Endingen alakulatával, miután hét évig edzte az US Yverdon Handball Klubot: egyazon időben készítette fel a klub férfi és női együttesét, emellett párhuzamosan az ifjúsági csapatot és 2016 nyarától az U17-es válogatottat is edzte. A TV Endingen jelenleg a 9. helyen tanyázik a 10 csapatos élvonalbeli bajnokságban.

Az ASA, majd a Győri Rába ETO FC és az EMDSZ – Soproni LC volt élvonalbeli labdarúgóját, a jelenleg edzőként tevékenykedő 49 éves Szántó Csabát 2018 májusában előléptették az osztrák Admira Wacher U18-as csapatánál, amellyel bajnokságot nyert; így a 2019-2020-as idénytől a tartalékok, azaz az FC Flyeralarm Admira Juniors (a klub második alakulata) vezetőedzője, sikeresen szerepelnek a bajnokságban. Szántónak a fia, Tamás is kiváló labdarúgó, az osztrák élvonalbeli Bécsi SK Rapid egyik csatára. A 24 éves futballista 2014-ig a Sopron korosztályos csapatainál nevelkedett, onnan került a Bécsi Rapid akadémiájára, és már 18 évesen profi szerződést kapott, de játszott Magyarország U17-es, U18-as és U21-es válogatottjában is.

Molnár Levente kapusedző volt a Puskás Akadémia II. együttesénél (NB III. Nyugati csoport). Az ASA, majd a Győri ETO FC, Kispest-Honvéd FC, Matáv FC Sopron marosludasi származású, egykori élvonalbeli kapusa 2019-ben került a magyar klubhoz. Molnár korábban megjárta az arab világot, 2010-ben Abu-Dzabiban, az Al-Wahda klub utánpótlás akadémiájánál dolgozott 2013-ig, aztán 2013-2017 között az Al-Wahda első ligás együttesénél tevékenykedett, 2017-2019 között pedig a Békéscsaba 1912 Előre II. csapatának volt a kapusedzője.

A fent említett, valamikori megyénkbeli sportolókat, jelenleg edzőket egy dolog összeköti: valamennyiük sportpályafutása Marosvásárhelyen kezdődött vagy teljesedett ki – Bölöni, Szántó és Molnár az ASA labdarúgója volt, Májeri az ISK csapatánál kézilabdázott –, nem utolsósorban pedig mindegyikük mindig szép szavakkal beszél szülővárosáról, az itt eltöltött időről.

forrás: népújság.ro

Ajánlott bejegyzések

Kevesebb kifogás a bicikliutak építése ellen

krakoczi

Fényes érmek, jó eredmények a duatlon országos bajnokságon!

zkadar

5 román bajnoki ezüstérem – Németországban!?

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben