fbpx
Megye Technológia

Hibás termékek esetében a forgalmazónak kötelessége azt megjavíttatni vagy kicserélni

Az ünnepek lejárta után a nem megfelelő méretű vagy az egyszerűen nem tetsző ajándékokkal gyakran visszatérnek a boltokba a vásárlók, előfordul az is, hogy a csomag felbontása után derül ki, hogy hibás a fa alá került termék. Míg a hibás termékek esetében a forgalmazónak törvényes kötelessége azt megjavíttatni vagy kicserélni, a hibátlan termékek esetében kizárólag az adott bolt üzletpolitikáján múlik, hogy kicseréli-e másikra, esetleg lehetőséget biztosít a termék árának a levásárlására vagy sem.

Dr. Csomóss Miklós, a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal felügyelője szerint a hibás terméket a pénztárjegy kíséretében az üzletbe kell visszavinni, nem pedig a szervizt keresgélni, ugyanis az eladó kötelessége orvosolni a problémát. A vásárló elsősorban a hibás termék javítását vagy kicserélését kérheti, és csak akkor kaphatja vissza a pénzt, amennyiben a javítás vagy a csere nem lehetséges. Továbbá fontos az is, hogy mielőtt bármit megrendelünk, olvassuk el az üzletpolitikára vonatkozó részt, amiből az is ki kell derüljön, hogy mi az eljárás, ha a terméket vissza kell küldeni, adott esetekben kire hárulnak az ezzel járó költségek. Általában ha az áru hibás, nem megfelelő, akkor ez az eladóra hárul, ha viszont azért küldjük vissza, mert nem tetszik a termék, akkor a vásárlót terheli ez a költség.

A Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz érkező panaszok legtöbb tíz százaléka vonatkozik csupán az online vásárlásra. Az ünnepek alatt is volt szolgálat a fogyasztóvédelemnél, ellenben nem adódtak különösebb gondok, jó ideje csekély az élelmiszerek minőségét kifogásoló bejelentés. A panaszok java része – mintegy 60-70 százaléka – a különféle szolgáltatásokra vonatkozik (mobiltelefon-, internet-, gáz-, áramszolgáltatás). Az esetek nagy részében az ügyfelek a számlázási mód, illetve a szerződésben szereplő feltételek miatt érzik magukat becsapva. Például gyakori, hogy a mobiltelefon-szolgáltató a vásárlónak kecsegtető ajánlatokat kínál, ha szerződést köt vele, esetleg jelképes összegért telefont is kap az ügyfél. Ellenben, ha a szerződés lejárta előtt meggondolja magát, mert például sokallja a havonta fizetendő összeget, és egyoldalúan fel szeretné bontani a szerződést, általában kifizettetik vele azon kedvezményeket, ajándékokat, amelyekben a szerződéskötéskor részesült. Ám ezek a feltételek általában szerepelnek a szerződésben, és az ügyfelek nagy része úgy látja el azt a kézjegyével, hogy előzőleg nem olvasta el figyelmesen.

forrás: népújság.ro

Ajánlott bejegyzések

5 millió lejt hagyott jóvá a Maros megyei tanács egészségügyi beruházásokra

Noémi

Május 15-ig igényelhetik a gazdák a területalapú támogatást

Karessz

Szolgálati lakásokat épít a Studium-Prospero Alapítvány Nyárádszeredában

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben