fbpx
Közélet Nagyvilág

Január elsejétől emelkedik a büntetőpont értéke

Január elsejétől emelkedik a büntetőpont értéke.

A minimálbér emelkedése miatt a közúti bírságoknál alkalmazott büntetőpont értéke január elsejétől 145 lejről 223 lejre nőtt. Nem lépett hatályba ugyanis az a törvény, ami befagyasztotta volna a tavalyi szintre ezt az értéket. Mint ismert: a büntetőpont értéke a mindenkori bruttó minimálbér 10 százaléka. Ám az erről szóló törvényt egy sürgősségi rendelettel már 2017 végén egy évre hatályon kívül helyezte az akkori kormány, és 145 lejben állapította meg a büntetőpont értékét. 2018 végén a Dăncilă-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel 2019-re is 145 lejben rögzítette ezt az összeget, és ez volt a terve erre az évre a jelenlegi kormánynak is.

Az Orban-kabinet a múlt év utolsó hetében több törvényért és törvénymódosításért vállalt felelősséget a parlamentben, közöttük volt az a jogszabály is, amely 2020-ra 145 lejben rögzítette a büntetőpont értékét. Csakhogy a Szociáldemokrata Párt ezt a törvénymódosítást is megtámadta az alkotmánybíróságon, és amíg a taláros testület nem dönt róla, az államfő nem hirdetheti ki. Ludovic Orban miniszterelnök korábban közölte: a kormány befagyasztja ugyan a büntetőpont értékét 2020-ra, de módosítani kell a kiszámításának a módját, mivel nem megfelelő a jelenleg hatályos előírás, amelynek értelmében az országos minimálbérhez kell igazítani.

Ajánlott bejegyzések

Soós Zoltán: „Maradandót nem lehet keddről szerdára alkotni”

Rákóczi Kinga

Szabadnapot kapnak a kiskorúak szülei

Rákóczi Kinga

Gazdira talált egy kiskutya a Pup-up Forgatagon

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben