fbpx
Kultúra Megye Nagyvilág

December 18. a Romániában élő nemzeti kisebbségek napja

A szenátus két évvel ezelőtt, 2017 októberében fogadta el a törvénytervezetet, ennek értelmében december 18-át jelölték meg a Romániában élő nemzeti kisebbségek ünnepnapjaként. A jogszabályt a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók nyújtották be, a tervezet egy erre vonatkozó, 1998-ban elfogadott kormányhatározatot emel törvényerőre.

December 18-át és az erről szóló jogszabályt nem szabad összetéveszteni az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így a romániai tatárok napjával és a romániai roma közösség napjával, nyomatékosították akkor a törvényhozók. Romániában több tíz nemzeti kisebbség él, egyesekről alig hallani, olyan kis létszámú közösségek. Ezen a napon tematikus kulturális rendezvényeket tartanak, amelyekre a helyi hatóságok anyagi és logisztikai támogatást nyújtanak, a közszolgálati rádió és televízió pedig beszámol az ünnephez kapcsolódó eseményekről.

Ez alkalomból Marosszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a Divers Egyesülettel, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozási Ágazatával és a Szent György Gimnáziummal közösen szerdán délután 5 órától interkulturális találkozót szervez a marosszentgyörgyi kultúrotthonban.  A program során a nagyközségben élő etnikumok kulturális sajátosságait szeretnék bemutatni hangsúlyozva a nemzeti identitás vállalásának fontosságát. Az eseményen a település román és magyar és roma közösségének tagjai lépnek fel kulturális műsorral.

forrás | közlemény



Ajánlott bejegyzések

Árvízveszély a megyében

krakoczi

Folytatná a megye fejlesztését Péter Ferenc megyei tanácselnök

krakoczi

Több mint 3.000 köbméter fát foglaltak le a Maros megyei rendőrök

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben