fbpx
Kultúra Megye

Évzáró a Maros Művészegyüttesnél

fotó | Péter Ferenc facebook oldala

Eredményes évet tudhat maga mögött a Maros Művészegyüttes. Marosvásárhelyen, Maros megyében, Erdély számos településén, fesztiválokon, találkozókon lépett fel idén a Maros Művészegyüttes, amely a hagyományos folkműsorokon kívül táncszínházi produkciókat is bemutatott.

Több alkalommal fordultak meg Magyarországon – Kisvárdán, Gyulán léptek közönség elé, Budapesten és környékén, Zala megyében, Sopronban és környékén turnéztak. Manchesterben részt vettek a Góbé fesztiválon. Ami még hátra van az évből, az szintén mozgalmas lesz – számolt be a szerdai sajtótájékoztatón Barabási Attila igazgató. Tamási Áron Tündöklő Jeromosát idén új rendezésben, új szereposztással Mikházán a Csűrszínházi Napokon mutatta be a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház. Ezt megelőzően Kisvárdán tartottak egy előbemutatót, amelyre nagyon pozitívan reagált a kritika, arra biztatva a két társulatot, hogy folytassa, amibe belekezdett. Hasonlóan pozitív volt a fogadtatása a produkciónak a gyulai színházi fesztiválon és a budapesti Nemzeti Színházban is, az ottani fellépések egyik hozadéka, hogy lehetőséget kapott a Maros Művészegyüttes a Nemzeti Színházzal való együttműködésre.

Az igazgató azt is bejelentette, hogy december legnagyobb eseményének a 14-én, szombaton sorra kerülő Gyöngykoszorúk gyöngye néptánctalálkozó ígérkezik. Amelyet a körtvélyfáji kilencéves Szász Csanád László, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató döntőjébe bejutott Maros megyei versenyző nyitja meg.

Ahogy Barabási Attila elmondta, 27 csoport, mintegy 600–700 táncos lép színpadra, valamennyien más-más vidék táncrendjét mutatják be, saját zenekarral, saját népviseletben. „Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete újból célul tűzte ki a Gyöngykoszorú néptánctalálkozók megszervezését, amit még Szabó György Pál néhai EMKE-elnök kezdeményezett” – mondta az igazgató, akinek javaslatára idéntől azoknak a településeknek, amelyek vállalták a néptánctalálkozók szervezését átadják a Szabó György Pál-díjat.

forrás | székelyhon.roAjánlott bejegyzések

A színi díszdoktorává avatták Mohácsi János rendezőt

Rákóczi Kinga

Maros megyei iskolákban is szünetel a tanítás

Rákóczi Kinga

Közel 130 iskola tért át az online oktatásra

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben