fbpx
Megye

A Maros vízének csökkentése jelentős halpusztulást okozott

Felbecsülhetetlen mennyiségű, különböző fajtájú hal pusztult el a Marosban szerdán, miután a marosvásárhelyi nagy gátnál megnyitották a zsilipeket.

Marosvásárhelyen a Víkendtelep körül minden tavasszal csónakázó tavat alakítanak ki, majd késő ősszel leengedik a vizet. Ahhoz, hogy a csónakázóból a víz átfolyón a Marosba, szükséges a folyó szintjének csökkentése, ezt úgy oldják meg, hogy megnyitják a szomszédos nagy gát zsilipjeit és nagy ütemben csökkentik a vízmennyiséget.

Mint Călin Fokt, a vízügy igazgatóság sajtószóvivője a Székelyhonnak elmondta, szerdán betervezett munkálat volt a zsilipek megnyitása és a Maros vízének csökkentése, a jelentős halpusztulásról azonban ő is csak a sajtóból értesült. A Marosnak Marosszentgyörgy irányában van egy kis holtága, ami egy szigetet vesz körbe, s a folyó vízszintjének csökkenése során, innen nem tudtak kiúszni a halak, bennragadtak az iszapban. Itt normális körülmények között is nagyon alacsony a vízállás, nincs sodrása a Marosnak, s ezért történhetett a nemkívánatos baleset.

A városháza arra hivatkozott, hogy télen a környéket senki nem felügyeli, a befagyott jégen pedig akár éjszaka is korcsolyázhatnak, és ez nagyon balesetveszélyes lehet, ezért döntenek úgy minden tél kezdetén, hogy leengedik a vizet.

forrás | székelyhon.ro

Ajánlott bejegyzések

Szerveződik az I. Húsvéti Vásár

Rákóczi Kinga

Robbanás történt egy földszinti lakásban. Kilakoltatták a tömbház minden lakóját

Rákóczi Kinga

Startol a 26. Nemzetközi Könyvvásár

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben