fbpx
Közélet Megye

Ülésezett a Maros Megyei Tanács

Fotó | Péter Ferenc facebook oldala

A marosvásárhelyi tanács csütörtöki soros ülésén a testület megszavazta a város költségvetésének mintegy 25 millió lejjel való kiigazítását. A gyűlésen végre üzembe helyezték a 2016-ban megvásárolt szinkrontolmács-készüléket. A testület beruházások finanszírozását és ALAE-kitüntetések odaítélését hagyta jóvá, az egyiket Szőcs Bernadette Cynthia bajnok asztaliteniszezőnek, a másikat post mortem Klósz Péternek, az országos triatlonszövetség volt elnökének. Az ülést Péter Ferenc tanácselnök vezette. 

Románia nemzeti ünnepe közeledtének apropóján a román himnusz felcsendülésével kezdődött a tanácsülés, majd Csiki Zsolt javaslatára egypercnyi csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt Klósz Péter sportolóra, aki kiváló sportteljesítményével hozzájárul Marosvásárhely hírnevének öregbítéséhez. A testület megszavazta, hogy a 37-es, az elektromos autóbuszok töltőállomásainak megépítésére vonatkozó tervezetet elsőként vitassák meg.

A napirend előtti magyar nyelvű felszólalásokat Novák Sándor szinkrontolmács fordította románra. Azok a képviselők, akik nem tudnak magyarul, fülhallgatóval hallgathatták a hozzászólásokat. A kiváló fordítás ellenére Moldovan Călin képviselő azt kifogásolta, hogy a tanácsülést a közösségi médiában élőben követő román ajkú lakosok nem fogják érteni azon képviselők hozzászólásait, akik kizárólag magyarul beszélnek, és megállapította: a rendszer nem tökéletes.

Az RMDSZ részéről Csiki Zsolt és Peti András képviselők elmondták, a román lakosságnak is üzennek, és addig, míg a rendszer nem működik tökéletesen, továbbra is két nyelven szólalnak fel. Benedek Theodora ülésvezető (PNL) és Radu Bălaş (POL) hangsúlyozták: ez jó kezdet, a rendszer javítható az elkövetkező hónapok során.

Elfogadták Radu Bălaşnak a tanintézetek felszerelésére vonatkozó módosító javaslatát, Moldován Călinnek az oktatási intézményekben történő beruházásokra és utcajavításokra vonatkozó javaslatát viszont elutasították. Csiki Zsolt javaslatát, hogy 20 ezer lejt juttassanak a forradalmárok emlékművének felújítására, mégpedig a Szász Adalbert sportiskola laboratóriumának korszerűsítésére elkülönített pénz átcsoportosításából, szintén megszavazták, mint ahogy Benedek Theodora javaslatát is, hogy szimbolikus összeget, ezer lejt különítsenek el a megépítendő városi kórház és a vállalkozói inkubátor megvalósíthatósági tanulmányaira.

Forrás | népújság.ro

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyen járt az AUR „Köszönet karaván”-ja

Rákóczi Kinga

Segítsünk együtt a marosvásárhelyi kutyamenhelynek

Noémi

Kontrollpecsét és megfelelő urna!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben