fbpx
Közélet Nagyvilág

Európai Parlamenthez intéztek petíciót medveügyben a megyei tanácselnökök

fotó | Péter Ferenc facebook oldala

Az Európai Parlamenthez intéztek petíciót medveügyben Maros, Kovászna, Hargita, és Brassó megye tanácselnökei, amelyben olyan intézkedések elfogadását sürgetik, amelyek visszaállítják az ember és medve közötti békés együttélés lehetőségét.

A négy megye képviselői egy sajtótájékoztatón rámutattak arra, hogy az elmúlt években túlszaporodott medvék veszélyeztetik az emberek életét és jelentős anyagi károkat okoznak. Péter Ferenc Maros megye tanácselnöke azt tette szóvá, hogy ellehetetlenedik a turizmus Szovátán, hisz nincs olyan nap, amikor két-három medve ne sétálna a városközpontban.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kifejtette, csak idén hét ember halálát okozták a medvék és ezernél is több esetben regisztráltak medvekárt. Ugyanakkor 13 köz- és vasúti baleset történt, amelyben, egy esetet leszámítva, elpusztult a medve. Hozzátette: a mostani rendszer nem működik, túlbürokratizált, a károkat nem fizetik ki, ezért a román kormányt Brüsszelből is ösztönözni kell, hogy oldja meg a problémát.  Meglátása szerint arra volna szükség, hogy a helyi hatóságok a mostaninál jóval nagyobb autonómiával dönthessenek a konkrét helyi medveügyekben.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy vélte: kellene egy vadászati kvóta, amíg visszaáll az egyensúly, és ezt követően volna szükség egy beavatkozási kvótára, amely azokra a vadakra irányulna, amelyek rendszeresen lakott területen veszélyeztetik az emberek életét. Tamás Sándor hangsúlyozta, hogy nem azokról az esetekről van szó, amikor az ember a hegyekben, erdőben találkozik a medvével, hanem azokról az állatokról, amelyek naponta a települések utcáin járkálnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek szerint Romániában mintegy tízezer medve él, ennek 80%-a Maros, Kovászna, Hargita és Brassó megyében – ez nagyjából háromszor annyi, mint amennyinek valós élettere van ebben a régióban.

Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő ígéretett tett arra, hogy fenntartja a megyevezetők álláspontját az Európai Parlament előtt.

Forrás | közlemény

Ajánlott bejegyzések

Újabb összeíró pont és egy zöldszám a marosvásárhelyi népszámlálás gördülékenyebbé tételéért

Szász Cs. Emese

Nem marad az utcán a szemét

krakoczi

Szeptemberre felfüggesztette budapesti járatait a Wizz Air

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben