fbpx
Életmód Megye Nagyvilág

Átfogó kampányt indítottak Maros megyében a nők és a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében

Fotó | Csép Éva Andrea facebook oldala

A 16 napig tartó akció nyitórendezvényére november 25-én, hétfőn került sor a Maros megyei tanács gyűléstermében. A kampánynak több célja is van, fejtette ki a Maros megyei Szociális ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője a megnyitón.

Miclea Hajnal elmondta, hogy minden napra valamilyen tevékenységet terveznek azért, hogy felhívják a közösség figyelmét a nők ellen elkövetett agresszióra, felhívják a nők figyelmét arra, hogy bármi is történik családon belül, az nem csak a családra tartozik, és minden olyan esetben, amikor bántalmazzák őket segítséget kell kérniük és segítséget kell kapniuk.

A Semmi sem indokolja az erőszakot mottóval zajló, december 10-ig tartó kampányban számos iskolai és közösségi tájékoztató, tudatosító programra kerül sor, tette hozzá Miclea Hajnal. Figyelemfelkeltő akciókat tartanak Marosvásárhely főterén, színdarabot is bemutatnak ezzel a témával és minden partnerszervezet és intézmény is megszervezi a saját rendezvényeit, sorolta Miclea Hajnal.

A Maros megyei kampány partnere a Divers Egyesület is. Ők inkább a vidéki településekre fókuszálnak és a következő 16 napban több rendezvényt és csoportfoglalkozást szerveznek falvakon, mondta el az egyesület elnöke, Koreck Mária. Elsősorban Marosszentgyörgyön és Csejden kerül sor olyan tevékenységekre, amelybe bevonják a fiatalokat, gyerekeket és szülőket. Ezen kívül megpróbálják magyar nyelvre is lefordítani a román nyelvű tájékoztató anyagokat. A kampányt a Kelet-európai Szaporodás-egészségtani Intézet, a Maros Megyei Rendőrfelügyelőség bűnözés megelőzési osztálya, a Maros megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság szervezi, számos közintézménnyel és civil szervezettel közösen, partnerségben a Maros megyei tanáccsal. A figyelemfelkeltő kampányt azért indították pontosan november 25-én, mert ekkor van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták 1981-től minden évben november 25-én szervezik meg ezt az akciót. Ezen a napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – a dominikai diktátor parancsára.

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította november 25-t a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává.

Forrás | közlemény

Ajánlott bejegyzések

Frissítve: Marosvásárhelyiek, hová nem kell nyilatkozat?

zkadar

A tegnapi sürgősségi tanácsülésen sem vett részt az RMDSZ-frakció

Noémi

TIFF Marosvásárhelyen is

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben