fbpx
Közélet Megye

A székelyföldi megyékben volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya

A székelyföldi megyékben volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában – derült ki az Országos Választási Iroda honlapján közzétett részeredményekből.

A választókörök 99,7 százalékából származó adatok szerint országos szinten a voksok 1,9 százaléka volt érvénytelen. Az érvénytelen szavazatok arányának rangsorában az első három helyet a székelyföldi megyék foglalják el, a magyar lakosság számarányának sorrendjében: Hargita megyében a szavazatok 9,8 százaléka bizonyult érvénytelennek, Kovászna megyében a voksok 5,6 százaléka, míg Maros megyében a voksok 2,8 százaléka. A három székelyföldi megyében csaknem 15 ezer érvénytelen szavazatot adtak le vasárnap. Országszerte 173 ezer voksot érvénytelenítettek.

A magyar választók vasárnap tömeges távolmaradásukkal is jelezték, hogy csalódtak az újrázni készülő államfőben, és Viorica Dancilát sem tartják alkalmasnak az államfői tisztségre, írja összefoglalójában az MTI. A magyar többségű megyékben a részvétel a fele volt az országos átlagnak: Hargita megyében a jogosultak 22,9, Kovászna megyében 25,9 százaléka adta le voksát. Országos szinten a hazai és külföldi választói névjegyzékben szereplő román állampolgárok 54,9 százaléka élt választójogával.

A romániai elnökválasztás második fordulójában Klaus Iohannis államfő szerzett újabb ötéves mandátumot, miután kétszer annyi szavazatot kapott, mint Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Forrás | közlemény

Ajánlott bejegyzések

Szegénység és társadalmi kirekesztődés

Noémi

Orvosi bizonylat szükséges a mozgóurna igényléséhez

Rákóczi Kinga

Magasabb szintre léphet a búvárképzés

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben