fbpx
Közélet Megye

“20 éve nem történt semmi” – Soós Zoltán a polgármester-jelöltségről

Fotó | Soós Zoltán facebook oldala

Soós Zoltán, a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltje, aki 2020 -ban arra készül, hogy húsz év után visszanyerje a magyarok számára a polgármesteri széket – a Kilátónak adott interjújában.

Múzeumigazgatóként nyugis élete lehetne, mégis a marosvásárhelyi helyi politika frontvonalában van évek óta – mi az, ami önt hajtja?

Nem tudom ölbe tett kézzel nézni, hogy ma Vásárhely egyszerre alvó város és fortyogó tűzhányó. Az alvó embereket kicsit felrázni, a forrongó embereket hűteni kellene. Évek óta nem jó itt élni. A fiatalok elvágyódnak, és többségében el is mennek, az idősek pedig panaszkodnak. Hat gyermekem van, ha nem akarom, hogy valahova a nagyvilágba széledjenek szét, akkor olyan várost kell létrehozni, amit ők is legalább annyira meg tudnak szeretni, mint ahogy mi megszerettük kamaszkorunkban.

Marosvásárhely az erdélyi magyar politika fekete foltja – lassan húsz éve nem sikerül visszaszerezni a polgármesteri széket, az utóbbi három év alatt pedig a városvezetés, mind a polgármester, mind a helyi tanácsban jelen levő pártok elképesztő méretű zuhanást idéztek elő. Hogy értékeli ön a mai vásárhelyi állapotokat?

20 éve nem történt semmi. Ha belegondol, nagyon erős kijelentés ez. Mondhatni tragikus. Még azt sem mondhatjuk, hogy rossz az irány, mert igazából nincs is irány. Önös érdekek vannak, azok érvényesülnek. Dorin Florea mesterien alkalmazta az oszd meg és uralkodj módszert. Nemcsak románok és magyarok között, hanem a magyar közösség körében, de még az RMDSZ berkein belül is! Szabad-e kokettálni vele, vagy nem? Legalább tíz-tizenkét éve ez a legfontosabb kérdés az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetén belül. Akik ezt ellenezték, azoknak a hangja egyre halkabb volt, sokan csöndesen visszavonulót fújtak, az aktív szerepvállalással felhagytak. Ennek köszönhetően sok az indulat ma a városunkban. Egymást szapuljuk, egymással hadakozunk, s közben azok, akik ezt előidézték, nevetnek a markukban. Micsoda paradoxon az, hogy nem arról kell meggyőzni a város lakóit, hogy Floreát le kell váltani, hiszen azt gyakorlatilag már szinte mindenki látja, hanem arról, hogy ezt tegyük is meg. Mindenki tudja, hogy csak közös erővel lehet, 2016-ban mégsem úgy szavaztunk. Nem akárkire kell szavazni, hanem arra, akinek esélye is van. A sors különös kegyelme, hogy ezt mondhatom, de ennek a városnak a lakói csak akkor kapnak ismét esélyt arra, hogy újra büszkék legyenek magukra, ha rám és csapatomra szavaznak.

A teljes interjú itt olvasható – https://kronikaonline.ro/extra/husz-ev-utan-van-esely-de-teendo-is-n-soos-zoltan-polgarmesterjeloltsegrol?fbclid=IwAR3639EtQDCfe7CJnzpCIL_rKs3coxCUbW-fEJ0mHt3ZIdgej_Y6_CExRww

Forrás | kronikaonline.ro

Ajánlott bejegyzések

Spontán sztrájk volt a tömegközlekedési vállalatnál

zkadar

Népszavazást kezdeményez a polgármester Azomures-ügyben

krakoczi

Keddtől visszatérhetnek az iskolába a diákok Marosvásárhelyen!?

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben