fbpx
Kultúra

Egész napos program a marosvécsi Kemény-kastélyban

A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen helyet kapnak előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, lesz sajtóklub, kastélytúra, kiállítások, filmvetítések, néptánc-bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, lovas bemutató, vetélkedők, vásár. Kerekasztalbeszélgetést is tartanak a kastély elmúlt öt évéről és Kemény János munkásságáról, valamint sajtóbeszélgetést a romániai visszaszolgáltatási eljárásokról.

Kilyén Ilka színművésznő irodalmi előadását is megtekinthetik az érdeklődők, Géczi Amália pedig zongorázni fog a kastély nagytermében lévő hangszeren. Levetítenek egy Kemény Jánosról szóló filmet, majd a Kemény-család tagjaival kapcsolatos könyveket mutatnak be. A rendezvény ideje alatt másfél óránként indulnak vezetett kastélylátogató túrák az épület főkapuja elől. A gyermekeket többek között Legendárium-rajzfilmekkel, a Pont Csoport interaktív EduKastély-játékaival, tollaslabda-versennyel, lovaglással és arcfestéssel várják. A marosvécsi Kemény kastély 1926 és 1944 között, akkori tulajdonosának, báró Kemény Jánosnak köszönhetően az erdélyi magyar irodalmi élet szereplőinek találkozóhelye volt. A Helikon néven ismertté vált szabad munkaközösség az erdélyi magyar írók legszámottevőbb és legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt a két világháború közötti időszakban.

A közösség egyik legismertebb tagjának, gróf Wass Albertnek hamvait 1999-ben a kastély kertjében helyezték végső nyugalomra. Síremléke – más Keménysírokkal együtt – máig megtekinthető az angolparkban felállított Helikon-asztal közelében.

Ajánlott bejegyzések

Majkával erősít a VIBE Fesztivál. 11 év után először Erdélyben a magyar rapper

Szász Cs. Emese

Hamarosan Marosvásárhely főterén áll Bethlen Gábor szobra

Rákóczi Kinga

Ünnepi pompába borul Marosvásárhely, megnyílik a Karácsonyi Vásár

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben