fbpx
Kultúra

Új tulajdonosa lett a sáromberki Teleki-kastélynak

Fotó | élőerdély.ro

Új tulajdonosa Benedek Imre marosvásárhelyi szívsebész, aki a tervek szerint visszaadja az épület régi pompáját, és a Teleki családhoz méltó rendeltetést is társít hozzá.

A Teleki Sámuel erdélyi kancellár által építtetett barokk stílusú épületet 2005-ben kapta vissza a Teleki család, a Kanadában élő örökösök azonban immár több mint egy évtizede keresik a kastély számára az új tulajdonost. Sokáig egy bukaresti aukciós ház kínálta eladásra a történelmi épületet. Pár éve, még Lokodi Edit Emőke tanácselnöksége idején úgy tűnt, a Maros megyei önkormányzat is érdekelt a kastély megmentésében, keresték az anyagi hátteret a megvásárlásához és felújításához. Később a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek is voltak ez irányú céljai, konkrétumok azonban nem születtek: tavaly augusztusban még 650 ezer eurós kikiáltási áron kínálta a bukaresti Artmark aukciós ház az ingatlant és a hozzá tartozó hatalmas parkot.

Forrás | Székelyhon.ro

Ajánlott bejegyzések

Bethlen Gáborra emlékeztek Marosvásárhelyen

krakoczi

Ma van a nemzeti összetartozás napja

krakoczi

Járványhelyzetben is „összeköt”

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben