fbpx
Megye

Borovszky Samu: Magyarország Vármegyéi és városai című monográfisorozata

Fotó | Péter Ferenc, RMDSZ Maros megyei elnök facebook oldala

Borovszky Samu: Magyarország Vármegyéi és városai című, 26 kötetes monográfiasorozatát ajándékozta Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa a Maros megyei önkormányzatok, kulturális és oktatási intézmények vezetőinek.

A kötetet a Magyar Kormány megbízásából – a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével – a Méry Ratio Kiadó jelentette meg. A könyvadománnyal több célja is van a magyar kormánynak, mondta el Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja. Egyrészt az, hogy ez a sorozat történelmi ismeretforrással is szolgáljon a külhoni magyarságnak, segítse a külhoni magyarságot az identitása megőrzésében, segítse azokat az intézményeket, amelyek adományozásban részesülnek gyűjteményük gyarapításával, hangsúlyozta Tóth László konzul.

Péter Ferenc, Maros megye Tanácsának elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a nagy értékű könyvadományért, amellyel a megye intézményei gazdagodnak. Kiemelte továbbá, hogy nem csak azért fontos ez a könyvadomány, mert egy nagy összegű ajándék, hanem azért is, mert segíti történelmünk, kultúránk megismerését. Ha ismerjük múltunkat, egyedi kultúránkat ezzel erősítjük közösségünket a megmaradásban, fejtette ki Maros megye tanácselnöke.  

A 26 kötetes monográfia nem csak anyagilag, hanem szellemileg is nagy értéket képvisel, hiszen átfogó képet fest a magyar vármegyék múltjáról és XX. század eleji jelenéről. A Csíkszeredai Főkonzulátusnak köszönhetően a monográfia ezentúl megtalálható lesz több Maros megyei középiskola, egyetem, könyvtár és a megyei múzeum könyvtárában is, így a történészek, kutatók, illetve minden érdeklődő könnyen hozzáférhet és tanulmányozhatja ezt a kiadványt.

Forrás | közlemény

Ajánlott bejegyzések

Újraindulnak a londoni repülőjáratok

Rákóczi Kinga

Brassói COVID 19 betegeket vesz át a Maros Megyei Kórház

Rákóczi Kinga

Hétfőtől Telesuli – indul a tévés oktatás

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben