fbpx
Megye

Átadták a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

A Kovászna, Hargita és Maros megye által 2011-ben alapított elismerést a régiót egységes egészként leíró Orbán Balázs után nevezték el, átadása a Székelyföld Napok kiemelt eseményének számít. Az idei díjakat olyan személyiségek kapták, akik fáradhatatlan tevékenységük révén, konok kitartással gyűjtik össze Székelyföld értékeit a köz javára és szolgálatára fordítva.

2019-ben Maros megyéből dr. Pál-Antal Sándor történész, levéltáros, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja vehette át a rangos elismerést. A kitüntetett meghatódva köszönte meg az elismerést, és felidézte „Bármilyen kérdéssel foglalkoztam, mivel levéltári forrásaim voltak, és ellenőriztem az eddigi adatokat, az volt a megdöbbentő, hogy a múltunkra vonatkozó minden ismeretünket ellenőrizni kell, és új alapokra kell helyezni. Kutatásaimat mindig olyan kérdésekre helyeztem, ahol vagy fehér foltot kellett besatírozni, vagy árnyalni kellett.” – mondta dr. Pál-Antal Sándor.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, Orbán Balázs példája abban is követendő, hogy türelemmel és békés eszközökkel kell leküzdeni a ma kihívásait. „A mi nemzedékünk ugyanis nem karddal a kezében vívja a harcát, de küzdelem ez is a javából. A megmaradásért küzdünk, és azt szeretnénk, hogy közösségünk tagjainak itthon tudjunk fejlődést és jövőt biztosítani. Nem elég a meglévőt fejleszteni, építenünk kell újakat. Házakat, osztálytermeket, tereket. Házakból otthon, osztálytermekből iskola, terekből udvar viszont akkor lesz, ha közösségünket is építjük. Erről szól a Székelyföld Napok, közösségépítésről és kultúránk megmutatásáról” – nyomatékosított a Maros megyei tanácselnök.

Forrás | közlemény


Ajánlott bejegyzések

Újabb medvét gázoltak el csütörtökön este Göcs határában

Noémi

Szavazás. Figyeljünk a részletekre!

Rákóczi Kinga

A téli útviszonyoknak megfelelően lehet közlekedni Maros megyében

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben